Centrum pytań

Czy OC komunikacyjne jest obowiązkowe?

Srebrny samochód osobowy zaparkowany przy jesiennej uliczce z domami i latarnią, na jezdni leżą pożółkłe liście, a niskie słońce rozjaśnia mgłę.

Odpowiedź

Tak. Posiadacz pojazdu mechanicznego jest obowiązany zawrzeć umowę OC za szkody powstałe w związku z ruchem posiadanego przez niego pojazdu (art. 23 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK). Ustawa wskazuje też terminy zawarcia umowy: na przykład najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu, ale nie później niż z chwilą wprowadzenia go do ruchu (art. 29 ust. 1 pkt 1). Szczegóły obowiązku dla swojego pojazdu sprawdź w aktualnym tekście ustawy oraz na stronie Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.

Wszystkie pytania