Centrum pytań
Czy pasażerowie mogą dochodzić odszkodowania z OC?
Odpowiedź
Zasadniczo tak: pasażerowie są osobami trzecimi i mogą dochodzić odszkodowania z OC, gdy posiadacz lub kierujący musi naprawić szkodę (art. 34 ust. 1). Dotyczy to szkody będącej następstwem śmierci, uszkodzenia ciała, rozstroju zdrowia albo utraty, zniszczenia lub uszkodzenia mienia. Szczegóły zależą od okoliczności zdarzenia i przepisów, dlatego w nietypowych sytuacjach, na przykład gdy poszkodowanym jest współposiadacz pojazdu, zasięgnij informacji u ubezpieczyciela albo u Rzecznika Finansowego.