Centrum pytań

Czy polisa OC przechodzi na kupującego samochód?

Srebrny samochód osobowy zaparkowany przy jesiennej uliczce z domami i latarnią, na jezdni leżą pożółkłe liście, a niskie słońce rozjaśnia mgłę.

Odpowiedź

Tak, co do zasady: w razie przejścia lub przeniesienia własności pojazdu prawa i obowiązki z umowy OC przechodzą na nabywcę (art. 31 ust. 1 ustawy). Umowa rozwiązuje się z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją na piśmie; przepisów art. 28 o odnowieniu wtedy się nie stosuje. Sprzedający powinien przekazać kupującemu potwierdzenie zawarcia umowy OC i w ciągu 14 dni pisemnie powiadomić ubezpieczyciela o zbyciu (art. 32 ust. 1).

Wszystkie pytania